top of page

Het Google Analytics 4 stappenplan: alles wat je moet weten!

Bijgewerkt op: 7 jul. 2023

Vanaf 1 juli 2023 stopt Google met Universal Analytics. Hoog tijd dus om kennis te maken met de nieuwe versie Google Analytics 4 (GA4)! Google Analytics is een gratis tool die je helpt om inzicht te krijgen in de prestaties van je website en je marketingcampagnes. Maar hoe kun je beginnen met Google Analytics 4 en hoe haal je er het meeste uit? In deze blog leggen we je uit hoe je aan de slag kunt met Google Analytics 4, van het instellen van een account tot het analyseren van je gegevens.

Het Google Analytics 4 stappenplan: alles wat je moet weten!

Als je jouw website hebt opgezet, is het belangrijk om te weten hoe de website presteert. Hoeveel bezoekers komen er naar je website? Waar komen ze vandaan? Hoe lang blijven ze op je website? En wat doen ze als ze daar zijn? Dit zijn allemaal vragen die je kunt beantwoorden met Google Analytics. Maar hoe werkt het en hoe begin je eraan?


Het GA4 stappenplan


Stap 1: Maak een Google Analytics-account aan

Het eerste wat je moet doen om Google Analytics 4 te gebruiken, is een account aanmaken. Ga naar de Google Analytics-website en meld je aan met je Google-account of maak er een als je die nog niet hebt. Klik op 'Aanmelden' om te beginnen.


Stap 2: Maak een property aan

Eenmaal aangemeld, moet je een property aanmaken. Een property is in feite de website die je wilt gaan volgen. Klik op 'Beheer' en vervolgens op 'Property maken'. Volg de stappen om je property aan te maken en voeg de trackingcode toe aan je website.


Stap 3: Stel jouw doelen in

Nu je jouw account hebt aangemaakt en je property hebt ingesteld, is het tijd om doelen in te stellen. De doelen zijn de acties die je wilt dat bezoekers op jouw website uitvoeren. Zoals het invullen van een formulier, het bekijken van een video of het doen van een aankoop. Klik op 'Doelen' en volg de stappen om je doelen in te stellen.


Stap 4: Analyseer jouw gegevens

Nu je jouw account hebt ingesteld, je property hebt aangemaakt en je doelen hebt ingesteld, is het tijd om je gegevens te analyseren. Ga naar het rapportenoverzicht om je gegevens te bekijken. Je kunt rapporten bekijken over je verkeersbronnen, gebruikersgedrag, conversies en meer.


Rapporten

Met Google Analytics 4 heb je toegang tot verschillende rapporten die jou kunnen helpen bij het analyseren van je gegevens. Hier zijn enkele rapporten die je zou kunnen gebruiken:

  • Realtime: Dit rapport geeft je inzicht in wie er op dit moment op je website zijn en wat ze doen.

  • Gebruikersstromen: Dit rapport laat zien hoe bezoekers door je website navigeren en waar ze afhaken.

  • Doelgroep: Dit rapport geeft je inzicht in wie je bezoekers zijn, waar ze vandaan komen en hoe ze interacteren met je website.

  • Conversies: Dit rapport laat zien welke doelen er zijn bereikt en welke conversiepaden het meest effectief zijn.


Hoe haal je het meeste uit Google Analytics 4?

Nu je weet hoe je Google Analytics 4 kunt gebruiken, is het tijd om het meeste uit de tool te halen. Hier zijn enkele tips om je te helpen:

  • Stel aangepaste rapporten in om de gegevens te krijgen die voor jouw bedrijf belangrijk zijn.

  • Gebruik geavanceerde analyses om diepgaande inzichten te krijgen.

  • Bekijk je gegevens regelmatig om trends en patronen te identificeren.

  • Test verschillende marketingcampagnes om te zien welke het beste werken.

  • Stel doelen in die overeenkomen met je bedrijfsdoelstellingen.


Kortom, het Google Analytics 4 stappenplan is een eenvoudige methode om Google Analytics in te stellen en te gebruiken om inzicht te krijgen in je bezoekers en je website te optimaliseren. Door deze stappen te volgen en regelmatig je gegevens te analyseren, kun je jouw website beter afstemmen op de behoeften van je bezoekers en je online aanwezigheid verbeteren.

Als je meer wilt weten over het Google Analytics 4 stappenplan of hulp nodig hebt bij het instellen van Google Analytics voor je website, neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder.


Veelgestelde vragen over Google Analytics 4

Hieronder staan enkele veelgestelde vragen over het Google Analytics 4 stappenplan:

1. Moet ik betalen voor Google Analytics?

2. Hoe lang duurt het voordat ik gegevens kan zien?

3. Kan ik Google Analytics gebruiken voor mijn mobiele app?

4. Kan ik mijn gegevens exporteren?

5. Kan ik Google Analytics gebruiken voor meerdere websites?

6. Moet ik technisch onderlegd zijn om Google Analytics te gebruiken?

Mocht je nog meer vragen hebben over Google Analytics 4, neem dan gerust contact met ons op. Marketing Divisie helpt je graag verder.
Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page